Kanaal-route

 
 

De Kanaal-route verbindt diverse historische theaters in Groot-Britannie en - op het Europese vasteland - in Nederland en Belgie.

Vanaf de periode van Shakespeare is de Britse theatergeschiedenis er één van commercieel ondernemen. Kopstukken van rondreizende gezelschappen bouwden theaters in verschillende steden, om zo een circuit op te bouwen van huizen waar deze gezelschappen het jaar rond konden spelen, reizend van het ene theater naar het andere. Engelands oudste en tot op heden meest intacte theater maakte deel uit van zo'n circuit: het Georgian Theatre Royal (1788) in Richmond (North Yorkshire), waar de route start. Een andere theater-onderneming ontwikkelde zich in de tijd van koningin Victoria: 'de music hall'. In het zuidelijke gedeelte van de Route bevindt zich een mooie lunchgelegenheid, 'Malt Cross' in Nottingham, een kleine en prachtige 'music hall' daterend uit 1877, die nog steeds dienst doet als bruin café en concertgelegenheid (gesloten op zondag). In Wales, vlakbij Swansea, liet operadiva Adelina Patti in 1891 een privé-theater aan haar kasteel bouwen. Tot op de dag van vandaag is het in originele staat, het toneel incluis. Dit in tegenstelling tot het kasteel Craig-y-Nos dat werd omgebouwd tot hotel, een ideale plek voor de theaterliefhebbers om tot rust te komen. Via Londen met zijn vele theaters en voorstellingen voert de Route naar het 'Theatre Royal' in Bury St. Edmunds. Dit theater werd in 1819 ingewijd als speelhuis in het Norwich circuit en is het enige nog bestaande theater uit de Regency-periode in Engeland. Niet ver van dit theater verbindt een veerdienst over het Kanaal Engeland met Hoek van Holland.

Hoewel Nederland een rijke en oude theatergeschiedenis heeft, dateert meer dan de helft van alle theaters in Nederland van na 1945. De oudere theaters zijn vaak gerestaureerd en/of verbouwd. Een voorbeeld hiervan is het oudste theater in Nederland, de Leidse Schouwburg, gebouwd in 1705.

De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën werd opgericht in 1581. De zuidelijke helft van Nederland bleef voortdurend bezet door buitenlandse grootmachten. In 1831 werd zij als België onafhankelijk. De geschiedenis van België wordt weerspiegeld in het 'Théâtre Royal du Parc' in Brussel, gebouwd in 1782 in de bonbonnière-stijl die zo typerend is voor deze regio. In het nabijgelegen Gent bevindt zich een uniek voorbeeld van een Vlaams operahuis, compleet met een suite van drie statige ontvangstruimten van meer dan 90 meter die leidt naar minstens zo prachtig auditorium (1840/1887). Een paar uur rijden naar het zuiden bevindt zich het privé-theater in het kasteel van Chimay, ingewijd in 1863. Dit theater vormt de link tussen dit gedeelte van het land en Frankrijk.

Vanaf Chimay heeft u twee keuzes: u kunt ervoor kiezen naar Frankrijk te reizen, of de Europese route van historische theaters te nemen door Duitsland.

 


Brussel

 

Théâtre Royal du Parc

 

Van origine een Brits concept dat zich later verspreidde naar het vasteland was de Vauxhall, een lusthof met ...

more

Bury St. Edmunds

 

Theatre Royal

 

Gesitueerd in de schilderachtige marktplaats Bury St. Edmunds in Suffolk staat het enige overgebleven theater ...

more

Chimay

 

Théâtre du château

 

De Heren van Chimay, vanaf 1482 verheven tot Prinsen van Chimay, regeerden over de regio rond Chimay sinds ...

more

Craig-y-Nos

 

Adelina Patti Theatre

 

Adelina Patti (sopraan, 1843-1919) werd door haar ouders opgevoed in New York. Na haar debuut in Londen in ...

more

Gent

 

Opera

 

In 1840 werd in Gent een nieuw en luxueus operahuis door rijke industriëlen ingewijd: een symbool van hun ...

more

Leiden

 

Schouwburg

 

De Leidse Schouwburg is gelegen in het pittoreske centrum van Leiden, slechts 20 minuten van Amsterdam. In ...

more

London

 

De meeste theaters in Groot-Brittannië zijn gebouwd ten tijde van koningin Victoria (1837-1901), zo ook de ...

more

Nottingham

 

The Malt Cross

 

Open 11:00 – 23:00, Zondag gesloten.
Maaltijd weekdagen 12:00 – 20:00,
zaterdag 12:00 – ...

more

Richmond

 

Georgian Theatre Royal

 

Het meest intacte Georgiaanse theater van Engeland bevindt zich in Richmond, North Yorkshire (winnaar van de ...

more