Leiden
Schouwburg

De Leidse Schouwburg is gelegen in het pittoreske centrum van Leiden, slechts 20 minuten van Amsterdam. In 1705 kreeg acteur Jacob van Rijndorp toestemming om een theater te bouwen op de plaats van een afgebrande mouterij aan de Oude Vest. Het oorspronkelijke gebouw is in de loop der tijd meerdere malen uitgebreid en gerenoveerd. Vanaf 1833 werd aan beide zijden van de schouwburg een pand gekocht om het theater te kunnen uitbreiden. Toch bleek het gebouw niet te voldoen en in 1865 werd het startschot gegeven voor een ingrijpende verbouwing. Onder leiding van stadsarchitect Schaap kreeg de zaal van de Leidse Schouwburg haar huidige hoefijzervorm, geïnspireerd op de Italiaanse theaters.

Het voortbestaan van de Leidse Schouwburg was in de jaren '60 van de 20e eeuw zeer onzeker. Er waren vergevorderde plannen voor totale sloop en nieuwbouw op een andere plaats in Leiden.

Door geldgebrek werd toen toch besloten tot restauratie en uitbreiding van de 'oude dame'. Deze ingrijpende renovatie vond plaats tussen 1974 en 1976, ditmaal onder leiding van architect Onno Greiner. Slechts de muren en de balkons bleven op hun plek. Delen van het interieur verdwenen tijdelijk of werden zelfs geheel vervangen. De zaal werd in een brons-okeren atmosfeer gehuld. Dit brons-okeren interieur wird bij de laatste verbouwing in 1997 vervangen. De Leidse Schouwburg keerde terug naar de ambiance van 1905: het traditionele rode pluche, de kroonluchters en de gouden ornamenten.

Vandaag de dag spelen er meer dan 230 voorstellingen per jaar en worden de 541 stoelen jaarlijks bezet door zo'n 90.000 toeschouwers.

 

Leidse Schouwburg
Oude Vest 43
2312 XS Leiden
The Netherlands

www.leidseschouwburg.nl